Обвиниха бивш кредитен експерт за измама и присвояване на пари
Обвиниха бивш кредитен експерт за измама и присвояване на пари / Dariknews.bg, архив

Районна прокуратура-Чирпан внесе обвинителен акт срещу 53-годишната Й. К. за измама, извършена в условията на продължавано престъпление, с цел да набави за себе си имотна облага, като с това е причинена имотна вреда - престъпления по чл. 210 ал.1 т.3 във връзка с чл.209 ал. 1 във връзка с чл.26 ал. 1 от Наказателния кодекс.

Срещу Й. К. е повдигнато обвинение и за обсебване и присвояване на чужди пари, връчени й като длъжностно лице да ги пази или управлява - престъпление по чл.206 ал.1 във връзка с чл.26 ал.1 и по чл. 205 ал. 1 т. 1 във връзка с чл. 201 от Наказателния кодекс.

Обвиняемата е предадена на съд за това, че в периода от 22 април 2013 г. до 31 декември 2013 г. в гр. Чирпан, в качеството си на длъжностно лице - „кредитен експерт" на лицензирано дружество за отпускане на кредити, е въвела в заблуждение осем лица, като им причинила имотна вреда в общ размер на 7 287 лева.

Обвиняемата работела в офис на дружество в Чирпан. Според обвинителния акт, след сключване на договори за кредит с клиентите, им обяснявала, че ако внесат предварително част от дължимата сума, ще се намали лихвата по заема. Пострадалите внасяли предварително определена сума, за което обвиняемата не издавала документ, погасявала част от заема, а останалите пари вземала за себе си. След като клиентите започнали да получават обаждания от централата на кредитната институция, че имат закъснели или непогасени вноски, подали сигнал в полицията.

Жената е предадена на съд и за това, че в периода от април 2013 г. до януари 2014 г. е присвоила общо 3 277 лева от четири лица. По делото е установено, че общият размер на нанесените щети е 11 420 лева, като 855 лева от тях били възстановени.

Разпитана в хода на досъдебното производство, обвиняемата се е признала за виновна.