Обучиха 43-ма библиотекари
Обучиха 43-ма библиотекари / Регионална библиотека

През 2015 година Фондация „Глобални библиотеки - България" финансира дейности по организиране на обучения за библиотечни специалисти от област Стара Загора в Регионална библиотека „Захарий Княжески" в размер на 3600 лв. Обученията се организираха в изпълнение на договор на Фондация „Глобални библиотеки - България" с Министерство на културата за развитие капацитета на обучителните центрове в библиотеките.

В рамките на програмата бяха поканени утвърдени обучители по Програма „Глобални библиотеки - България" (Мима Атанасова и Радостина Кацарова) и експерти в областта на съвременната психология (д-р Дончо Дончев и д-р Минчо Николов). Изготвени са подробни програми на обученията.

В периода 7 октомври - 7 ноември в Обучителния център на Регионална библиотека „Захарий Княжески" се проведоха 4 обучения на теми: Събиране и организиране на краеведска информация. Предлагане на информационни услуги с местно съдържание (7 - 9 окт.); Основни компютърни познания в помощ на библиотекаря (за новопостъпили библиотекари) (12 - 16 окт.); Техники за предотвратяване и овладяване на конфликти при работа с потребители на библиотеката (21 - 23 окт.); Офис програмите Excel и PowerPoint в помощ на библиотекаря (4 - 6 ноем.).

Обучени са 43 библиотекари от 20 обществени библиотеки от 16 населени места от региона.