Няма основание за излизане от Правителството, според Димитър Танев
Няма основание за излизане от Правителството, според Димитър Танев / Dariknews.bg, архив

Нямаме основание за излизане от Правителството. В момента има стабилно мнозинство, което работи и няма причина за предсрочни избори. Това каза старозагорският депутат от РБ Димитър Танев по повод ултиматума на премиера Бойко Борисов ако Реформаторския блок искат да са в правителството, да са единни и в управлението.

Търпението ми се изчерпа и групата иска да преформатирам правителството, обясни премиерът. Той беше категоричен - или реформаторите ще дойдат и ще се държат точно, или повече с тях няма да се занимавам. Борисов говореше за седем министри-реформатори в кабинета си, а на въпрос кои са те, отговори, че ще се види, ако не се разберат.

Димитър Танев е категоричен, че опцията „не подкрепям никого" не е тяхно предложение. А промяната, която предлагат по никакъв начин няма да манипулира вота.

Ние от Реформаторския блок искаме да продължи работата на НС до две седмици преди изборната дата. Това, което предстои, е да се създаде анкетна комисия по проекта Белене, даване на мандат на правителството да преговаря за намаляване на наказателните лихви по решението, по което България е осъдена в Страстбург от 10 на 8% и евентуално обсъждане на изборния кодекс. Последното във връзка с това дали е конституционно допустимо в изборния кодекс бюлетините за “не подкрепям никого” да бъдат изключени от общия вот. 
Уверявам ви, че няма дестабилизиране на държавата. Няма да давам оценки на членове на правителството. Но ние настояваме да не се вдига 4% праг, защото имаме горчивия опит от НС , в което голяма част от хората не бяха представени и знаем как завърши. Предложения, свързани с президентския вот никога не са били тема на Реформаторския блок. Проблемът от днес с изборния кодекс е предизборно разгорещяване. Той е юридически, а не политически. Юристите могат да излязат с тълкувателно решение и обществото да се успокои с допълнителни гаранции. Не съществува и опастност някои от загубилите изборите да поиска касирането им, ако общият брой бюлетини включва и частта “не подкрепям никого”, коментира Димитър Танев.