синдикален дом
синдикален дом / община Стара Загора
Да бъдат обособени нови улични арт зони, които да бъдат сцена на изявени млади творци, обмисля ресорният зам.-кмет Милена Желева. Идеята вече е коментирана с главния архитект на общината Виктория Грозева, а възможните места са около Дръмс, пред Синдикалния дом и ОУ „Васил Левски”. Желева припомни, че миналата година подобна инициатива бе посрещната изключително добре от старозагорци, когато ул. „Сава Силов” буквално оживя от редица арт събития и прояви.
 
„Провеждам разговори със СНЦ-та и НПО-та, които вече имат своите идеи в тази посока. Моето голямо желание е уличното изкуство да продължи да се развива и занапред и да вдъхне нов живот на пешеходната зона. Именно това липсва на младите хора в нашия град- места, където да се събират, да творят, да се изявяват”. Обмисля се подобно пространство да бъде обособено и пред новия Дом Литературна Стара Загора. За него има одобрен проект, избран е изпълнител и се очаква финансиране.
 
Тази година за културния календар на общината са заделени по-малко средства, като една от причините е завишената издръжка на новите културни бази, които бяха открити миналата година.

„Надявам се рамката на средствата да бъде преразгледана и завишена през следващите дни. Въпреки това ще се опитаме освен задължителните събития да запазим всички големи и утвърдени през годините формати. Някои от тях, като например фестивалът „Богородична стъпка”, ще бъдат надградени. Обмисляме една от сцените на фестивала, който се провежда на Старозагорските минерални бани през август, да бъде за изява на деца и младежи, които да покажат любовта си към фолклора, смятаме да поканим нови гостуващи групи от Северна Гърция, за да популяризираме фестивала на целия Балкански полуостров. Ще търсим ако се налага и външно финансиране, за да подпомогнем повечето събития от културния ни календар”, увери ресорният зам.-кмет.
 
Тя посочи, че средствата за развитието на туризма в общината, предвидени в проекта за бюджет 2020, са също недостатъчни-между 180 000 и 200 000 лева. Въпреки това, усилията и занапред ще бъдат насочени към дигиталната реклама за промотиране на Стара Загора и на туристическите обекти, към развитие дейността на Туристическия информационен център.
 
„Ще заложим на събитийния туризъм, предстоят срещи с хотелиерите и ресторантьорите, които могат да ни бъдат много полезни в тази посока. Освен обаче за събитийния туризъм, ние ще се погрижим и за нашето културно наследство и затова са предвидени два спешни ремонта-на покрива и фасадата на Неолитните жилища и на Къща Градски бит”.
 
В началото на следващия месец ще бъде обявен конкурс за началник отдел „Туризъм и младежки дейности” в общината, а намерението на Милена Желева е да бъде избран човек, който освен да има ясна визия за развитието на сектора, да има познания и да работи в посока маркетинг и реклама.