къщата на архитекта
къщата на архитекта / Община Стара Загора
Къщата на Архитекта – независима арт сцена в архитектурен паметник на културата, за първи път отваря врати като резидентно пространство за международни автори в сферата на визуалното изкуство и приложния арт. Идеята за инициативата е синхронизирана с Нощта на изкуствата 2019г., Стара Загора, в която Къщата на Архитекта е ежегоден участник.
 
Целта на резидентната програма е да представи компилация от иновативни арт проекти, в областта на  съвременното изкуство, промотиращо млади, креативни автори от страната и чужбина. По този начин артистите ще имат възможността не само да творят в пространството, но и да съпреживеят България и българският начин на живот.  
 
По време на резиденцията, Къщата на Архитекта ще придобие формата на отворено студио, чрез което може да се наблюдава и дори участва в креативният процес на  артистите. По този начин, вместо изкуството да е среща между зрител и обект, то създава социална среда, в която хората се срещат и събират, за да участват в споделен, творчески процес.
 
В първото издание на резидентната програма, двама млади автори ще представят, чрез изкуство своите възгледи за съвремието. Тяхната идея е да проведат самостоятелни изследвания в Старозагорската област и  да създадат тематични художествени проекти, чрез способите на визуалното изкуство, които ще  приемат облик и на инсталационен  пърформанс.
 
Финалът  и кулминацията на процеса ще се разгърне  на 27 септември, по време на Нощта на Изкуствата, когато авторитете ще реализират и представят проектите си. Къщата на Архитекта ще бъде отворено пространство по време на международната резиденция с включени музикални вечери, художествени обмени и социално общуване чрез езика на изкуството.
 
Изложбата в Нощта на изкуствата ще обедини  два експозиционни аспекта. Първият аспект  ще бъде представен от артисти-участници в резидентната платформа под заглавието „Симбиозата между минало и настояще - съвместимостта на съвременното изкуство с архитектурното наследство“.  В същината на експозицията ще бъдат представени проектите, върху които са работили артистите- Конър Акхърст и Шанел Вегас. 
 
Вторият аспект се обръща към темата за съвременното възприемане на най-известната творба на Мигел де Сервантес „Дон Кихот“. Този проект отразява актуални социално-политически теми с глобално значение, които се разглеждат чрез интердисциплинарна видео инсталация.
 
Изложбата „Дон Кихот“ ще остане от 27 септември до 30 октомври. Тя е предоставена от международна  платформа, която обединява творци от различни страни (Германия, Испания, Франция, България, Хърватска и Иран), различни дисциплини (скулптора, живопис, инсталация, видео, филм, пърформанс, музика). Ще бъдат представени седем видео инсталации от седем интердисциплинарни артисти, всички от различни краища на света.