/ ThinkStock/Getty Images
Втора седмица област Стара Загора е в предепидемична обстановка с остри респираторни заболявания и грип. Ежедневното наблюдение показва постепенно увеличаване на заболяемостта, но към момента тя е под епидемичните стойности и не се наблюдава епидемично разпространение на заболелите в лечебните заведения за болнична и извънболнична помощ.
 
Проф. Кантарджиев: Изолиран е нов грипен щам

Резултатите от изследваните 43 проби, взети от болни лица с дихателни инфекции от лечебни заведения за болнична помощ и неотложния кабинет на общопрактикуващите лекари, показват, че 17 са положителни на грипни вируси (една проба е положителна на тип А (H1N1) и 16 проби на тип В (Ямагата).
 
Към момента няма основание за обявяване на грипна епидемия в област Стара Загора решиха на заседание на Регионалния оперативен щаб за борба с остри респираторни заболявания и грип, на което се взе решение, че.
 
За ограничаване на разпространението на вирусните инфекции и грипа е необходимо да се спазват следните правила:

избягване на престой в затворени пространства, където се събират много хора. На такива места има и потенциални вирусоносители, както и всички възможности за

лесно предаване на вируса от човек на човек. Такива места са молове, детски центрове на закрито и други.

извършване на често проветряване на помещенията, където престояват повече хора

избягване на разтъркването на очите, пипането в носа и храненето с неизмити ръце

носене на предпазна маска

Маска може да се носи както от болния, така и от здравия човек. Тя възпрепятства разпространението на вируси в помещението, ако се носи от болният човек. Трябва да се има предвид, че за да е ефикасна, маската трябва да се сменя на всеки 2 часа. В противен случай овлажняването от издишания въздух я прави пропусклива. добра хигиена на помещениятаизбягване на тютюневия дим. 


На какви храни да наблегнем, за да избегнем грипа? (ВИДЕО)

Тютюневият дим нарушава защитните функции на дихателната система и така тя става по-лесен вход за всякакъв вид инфекции

избягване на преохлаждане или изсушаване на лигавиците

Преохлаждането или изсушаването на лигавиците в резултат на претопляне (от прекалено топлия въздух и липсата на овлажняване), също ги правят по-уязвими и по-лесен вход за инфекциозните причинители.

 
РЗИ-Стара Загора засилва контрола на детските заведения за спазване на сутрешния филтър - недопускане на болни деца и персонал. Засилено ще се следи за спазване на дезинфекционния и противоепидемичен режим в лечебни и здравни заведения.

Епидемията от грип идва в края на януари

Ще продължава ежедневното проследяване на стойностите на острите респираторни заболявания и при необходимост ще се предприемат съответните противоепидемични мерки за ограничаване на разпространението на грипната инфекция.