сесия Стара Загора
сесия Стара Загора / netinfo
Над 40 са точките в дневния ред на първата за годината сесия на Общинския съвет в Стара Загора.

Заседателите трябва да разгледат и приемат Бюджет 2019 на общината. Рамката му надхвърля 115 млн.лева, което е с около 11 млн. лв. повече в сравнение с предходната година. Основната цел при формирането му е да има баланс и да бъде запазена  финансова стабилност, мотивират се от администрацията. Най-много средства - над 52 млн. лв., се предвиждат за сектор „Образование“, като близо 4 млн.лв от тях са за дофинансиране на държавно делегирани дейности. Близо 8 млн.лв са заложени в общинската хазна за осигуряване на чистотата, а 3, 1 млн.лв. ще отидат за управление на дейностите по отпадъците. За осветление на улици и площади в бюджета за тази година се предвиждат 1, 8 млн.лв.,за изграждане, ремонт и поддръжка на уличната мрежа – 3, 5 млн.лв., а за озеленяване 1,5 млн.лв. В разходната част на бюджета са заложени приоритетни проекти, по някои от които вече се работи- разширението на парк "Артилерийски" , ремонт на залата в областна администрация, преустройството на сградата, дарена от Мария Жекова в Културен център за талантливи деца  и други.

На сесията ще бъде обсъдено и предложението на администрацията за новия данък автомобили, отчет за дейността на местния парламент за второто полугодие на миналата година, годишен отчет на обществения посредник, разпределение на жилищата от общинския фонд, който разполага с 653 жилища, от които 19 къщи.

Съветниците трябва да прекратят правомощията на кмета на село Памукчии Георги Празов и да изберат временно изпълняващ длъжността. Две са предложенията за поста-Иван Иванов, предложен от председателя на Общинския съвет Таньо Брайков  и Желка Маринова- предложение от  „БСП лява България – за Стара Загора”.

Заседанието на местния парламент започва в 9:00 часа.