Даниела Савова
Даниела Савова / Музей на фотографията
Музеят на фотографията ще отбележи месеца на жената като представи експозицията на Даниела Савова-Дана, която ще разкрие цвета в едно на пръв поглед скучно ежедневие.

Ако някога сте се запитвали защо тази къща не е измазана, защо пешеходната пътека не е боядисана или пукнатината в асфалта не е запълнена, тя ще ви покаже защо на 5 март от 17:30 ч.

Дана е родена и израснала в столицата. Завършва Техническият Университет през 2001 г., работи в небезизвестната рекламна агенция „Лео Бърнет“, Чикаго и в момента е дизайнер на свободна практика. При нас ще покаже своите „Фантазмографии 2“, приключението из градските причудливи пейзажи започва с първият ѝ смартфон закупен през 2016 г., от тогава Дана не спира да споделя всяка скрита картина, на която се натъква в ежедневието си. Фотографията ѝ е в движение, спонтанна и бърза. В тази част от нейните работи се  виждат малките знаци по стените, по асфалта, и минималистичните геометрични композиции, които са там, но сякаш са измислица. Фотографиите ѝ биха накарали всеки да се замисли дали всичко е само такова каквото е на пръв поглед. Много философски, но и някак по детски, ни кара да погледнем на непотребните и зачеркнати недъзи на ежедневните пейзаж и задачи с нови очи. Връща ни в онази част от живота ни, в която сме виждали нещата не с логика и практичност, а с фантазия и сърце.

„Да разкрия красотата в тези мръсни, стари, счупени и пренебрегнати неща, моите съкровища, сякаш казваха, виж ме, виж ме, знаеш ли какво ми е, какво съм преживяло, а аз отвръщах чудесно си, сега ще разправя за теб. Истинско щастие и надежда, че всички можем да бъдем погледнати с такива очи, въпреки бремето си“. Това е скромната идея зад приказките на Дана, разказани във „Фантазмографии 2“.
 
„Фантазмографии 2“ ще остане експонирана до 25 март.