Монтират металните конструкции на пазара
Монтират металните конструкции на пазара / DarikNews.bg

Започна монтирането на металните конструкции на централния пазар. Той се ремонтира с пари от фонд „Джесика". Общата стойност на договора е в размер на 2 278 227, 35 лева.

Централният общински пазар е с разгъната застроена площ над 1 813 кв.м. По проект, трябва да бъде изграден пазар от закрит тип с остъклени метални конструкции и нова организация на достъпа и движението на посетителите. Автор на проекта е старозагорският архитект Петър Киряков. Изпълнител на дейностите е ДЗЗД "КВН", представлявано от Никола Стоев Нешев.

Подновяването на пазара е част от първия договор, който бе подписан между изпълнителния директор на "Регионален фонд за градско развитие" Джесика" Мартин Заимов и кмета Живко Тодоров в средата на февруари.

Преместването на масите на търговците на временни места започна в края на май, а разходите бяха поети от общинската администрация.

Монтират металните конструкции на пазара
netinfo

На среща с представители на продавачите кметът Живко Тодоров увери, че никой няма да остане без маса, след мащабната реконструкция. Търговците представиха подписка със 150 подписа на свои колеги, които настояват раздаването на масите след ремонта да става чрез жребий. В момента на пазара има действащи 249 маси, а след него ще бъдат 160, но с почти двойно по-голям размер от сегашния - т.е. около 3,2 кв.м. Ще държим продавачите на зеленчуци да не са свързани лица с други търговци на пазара, да имат старозагорска адресна регистрация, както и да са земеделски производители, които се издържат от продукцията си, каза Тодоров.

На последната общинска сесия беше решено месечна наемна цена да бъде 52 лева без ДДС за 1 кв. метър търговска площ в реконструирания Централен пазар, а наемателите да заплащат разходите за комунални услуги /ток, вода, газ/, пропорционално разпределени между тях. Разпределението на търговските площи да се извърши между наемателите със сключени договори чрез жребий, а срокът на договорите след разпределянето на търговските площи в реконструирания пазар да бъде една година, решиха още съветниците.