Мним охранител мами старозагорци
Мним охранител мами старозагорци / netinfo

Мним банков охранител измами двама старозагорци, алармират от полицията.

В периода 6-8 февруари в сектор "Икономическа полиция" са постъпили две жалби от граждани, че са измамени след теглене на значителни суми.

При първия случай от 6 февруари жертва на измамата е 57-годишен мъж от Стара Загора, който след  изтегляне на 4 500 лв е настигнат близо до кредитното учреждение от представил се за охранител мъж. Той бил облечен в подходящо за банков служител облекло. Охранителят съобщил на клиента, че във връзка с разследване на ДДС-измама в банката е постъпила партида белязани от полицията банкноти и изтеглената от него сума е изплатена от тях. В подкрепа на твърденията си мъжът провел телефонни разговори с "охраната на банката". Обяснил на клиента, че за по-голяма сигурност, подмяната на белязаните с редовни банкноти трябвало да бъде извършена в изнесен офис на третия етаж в хотел "Верея".

Измамникът оставил потърпевшия да чака във фоайето на третия етаж, заедно с още един гражданин "с подобен проблем". След няколко минути се върнал и връчил на втория клиент вече "подменената" сума. Взел парите от 57-годишния мъж и повече не се върнал. Малко след това измаменият установил, че етажът има втори, противопожарен изход.

Втората измама е извършена днес в района на друга банка. Жертвата е 69-годишна жена, въведена в заблуждение по идентичен начин. Часът на извършване на престъплението е същият - около 11 - 11.30 часа, но са променени детайли в механизма на измамата - белязаните пари са свързани с "измама с имоти", " охранителят" и "вторият клиент" са с разменени роли, а "подмяната" на белязаните пари се извършва в библиотека "Захарий Княжески".

В този случай докато жената и мнимият втори клиент изчакват да им върнат сумите, телефонът на мъжа звъннал, той помолил старозагорката да предаде на "охранителя", че ще се върне след няколко минути и никой от двамата не се върнал.

От полицията препоръчват на гражданите в подобен случай да изберат един от двата безопасни варианта: да кажат на чиновника, че ще отнесат парите за проверка в полицията и ако наистина се окажат фалшиви или белязани ще се върнат да ги подменят или да се върнат веднага на касата в банката с или без "фалшивия" охранител.