Младите фермери чакат обещаните от Борисов пари
Младите фермери чакат обещаните от Борисов пари / Dariknews.bg

Производители от Старозагорско се оплакаха, че все още чакат парите по мярката „Млад фермер" от Програмата за развитие на селските райони.

В края на септември в Стара Загора в присъствието на премиера Бойко Борисов се подписаха 400 договора по мярката „Създаване на стопанства на млади фермери" между млади земеделски производители и фонд „Земеделие". Близо 2000 са одобрените да се включат по мярката. До месец след подписването на договора младите фермери е трябвало да получат първия транш от 24 000 лева. "До момента в сметките ни не е постъпил и лев", каза за Дарик Иван Христов, които от години е в бранша. В средата на годината той помага на дъщеря си Ивета да кандидатства по програмата. Дава й 8 крави от своето стопанство и тегли кредит от 60 хиляди лева. Купуват сграда и техника и започват да работят.

"Инвестирахме 200 хиляди лева. Сега сме блокирани, защото ако се увеличи стадото, трябва веднага нов технически оглед и още средства за обора. Вече не вярвам, че ще изплатят парите. Само ни лъжат!", коментира още Иван Христов.

Повече за проблемите на младите животновъди и обещаните от правителството средства ще научите утре сутрин в старозагорското Дарик кафе на познатата честота - FM 106.8 MHz.