Миньорите от Мини Марица-изток в стачна готовност
Миньорите от Мини Марица-изток в стачна готовност / DarikNews.bg, архив

Миньорите от „Мини Марица-изток" обявиха протестна и стачна готовност заради липсата на пари за технологично оборудване и лични предпазни средства на работните им места, както и заради непълното изплащане на дължимите им заплати.

В декларация до премиера Пламен Орешарски и ресорния министър Драгомир Стойнев от синдикалните федерации на КНСБ и КТ Подкрепа заявяват, че финансовата нестабилност на дружеството повишава социалното напрежение сред миньорите.

Липсата на средства за резервни части и на инвестиции за развитие на задължителните минни дейности ще доведат в най-скоро време до невъзможност за осигуряване на въглища за централите, посочват синдикатите, и настояват за незабавни мерки от страна на управляващите за финансово стабилизиране на дружеството.

Те апелират това да се случи чрез достигане на реална цена на добиваните въглища и изпълнение на многобройните решения от проведените браншови съвети. Ако това не се случи, миньорите ще използват всички действия за запазване на работните им места и на въгледобива в „Марица-изток", се казва още в декларацията.