Миньорите остават в готовност за протести
Миньорите остават в готовност за протести / DarikNews.bg, архив

Близо 1300 души са пуснати в платен отпуск в „Мини Марица Изток" заради липсата на работа. Това обяви пред Дарик Валентин Вълчев - председател на федерацията на независимите синдикати на миньорите.

През миналата седмица организацията, както и КТ „Подкрепа" разпространиха декларации, с които дадоха срок на правителството до 28 юни да намери разрешение на част от проблемите в енергетиката. В противен случай миньорите са готови да предприемат протестни действия.

„Към този момент не виждаме някаква активност от страна на правителството. Срещнахме се няколко пъти, разговаряхме с министър Стойнев и в Раднево. Той ни призова да чакаме до края на юни с уговорката, че след това ще се отпуши износа и ще има работа. Ние обаче не можем да чакаме", коментира Валентин Вълчев.

Той допълни, че намалението на цената на тока с 5% не е изход за решаване на кризата. „С това те изземват абсолютно всичко. В „Мини Марица Изток загубите са ежедневни и до момента възлизат на около 40 милиона лева", разкри още Вълчев.

„Намаляването на такса пренос може би означава отпушване на износа и работа на по-високи обороти за ТЕЦ Марица Изток 2. Но без инвестиции, без пари за ремонти и резервни части ще дойде момент, в който всичко ще бъде свършен факт", анализира председателят на ФНСМ.

Той бе категоричен, че направените през миналата седмица промени в Българския енергиен холдинг са неприемливи. Валентин Вълчев обясни и че ако се стигне до решение за протести, плана за тях ще бъде изготвян във всеки регион по отделно.