Миньорите готвят протест
Миньорите готвят протест / Sofia Photo Agency

Миньорите ще излязат на протест срещу затварянето на „Брикел" и вдигането на възрастта за пенсиониране и осигурителния стаж.

Това съобщиха от двата миньорски синдиката КТ "Подкрепа" и КНСБ. До края на октомври „Брикел" трябва да приключи работа и ще бъдат съкратени около 2000 служители. Председателят на федерацията на независимите синдикати към КНСБ Пенчо Токмакчиев коментира, че това ще доведе и до освобождаването на още поне 1000 работника от „Мини Марица-изток", тъй като предприятието захранва с въглища „Брикел", а след затварянето му консумацията им ще спадне драстично.
Все още не е ясна дататата и формата на протеста, но от двата синдиката обсъждат варианта това да бъде барикада.

Над 15 000 от общо 30 000 заети в добивната промишленост са се подписали в протестна подписка, с която се обявява готовност за ефективни стачни действия срещу пенсионната реформа.

Синдикатите изчислиха, че с готвените промени за труд първа и втора категория, в която влизат предимно миньорите, пенсиите ще се намалят с 13 % за първа категория труд и със 7 % - за втора категория.

От двата синдиката настояват да се увеличи гратисния период за вдигането на осигурителния стаж до 2017 година и той да не надвишава 43 години.

На 15 септември предлаганите промени се очаква да се гледат на първо четене в социалната комисия на Народното събрание.