опера
опера / Държавна опера Стара Загора
Държавна опера-Стара Загора ще представи постановката на операта „Мадам Бътерфлай“ от Джакомо Пучини. Спектакълът е посветен на 100 години от рождението на Миньо Минев-дългогодишен солист на Старозагорската опера, певецът, който носеше повече от 40 години теноровия репертоар на музикалната институция. Спектакълът ще бъде представен на 19 април от 19:00 часа.

Час по-рано във фоайето ще бъде представена книгата "Най-добрият луд гидия" на гл.ас.д-р Ема Жунич от Институт за изследване на изкуствата при БАН за живота и творчеството на Миньо Минев, издадена по повод на годишнината . Книгата  се издава с подкрепата на Държавна опера-Стара Загора.

Диригент на спектакъла е Маестро Якопо Сипари ди Пескарола /Италия/. Режисьорската адаптация на постановката на „Мадам Бътерфлай“ е на Славчо Николов, Сценографията е на Борис Стойнов, художник на костюмите Цветанка Петкова-Стойнова.

В ролята на Чо-Чо-сан за първи път на сцената на Старозагорската опера гостува италианското сопрано Силвана Фроли – добре познато име от световните оперни сцени. Оценена високо като една от най-добрите изпълнителки в пучиниевия репертоар, Силвана Фроли е постоянен гост-изпълнител на емблематичния Пучиниев фестивал в Торе дел Лаго. Предпочитана е и в редица концерти, посветени на творчеството на великия композитор в Италия и в различни европейски страни.

В ролята на Пинкертон ще се изяви тенорът Ивайло Михайлов, който се радва на успешна международна кариера. Шарплес ще бъде утвърденият баритон Александър Крунев, ролята на Сузуки ще изпълни брилянтното мецосопрано Петя Петрова , Горо е Ивайло Йовчев, Кейт Пинкертон е Емилия Джурова и др. Участват хор, оркестър и балет на Държавна опера-Стара Загора.