Кръстина Таскова
Кръстина Таскова / netinfo
Старозагорският депутат от "Воля" Кръстина Таскова ще се откаже от имунитета си още в понеделник. Това каза тя пред Дарик.

"В момента съм извън страната. Ако знаех, че ще искат имунитета ми, нямаше да замина. Още в понеделник ще се откажа от него", категорична е Таскова.

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска имунитетите на трима депутати от „Воля“ –Веселин Марешки, Кръстина Таскова и Пламен Христов. От прокуратурата посочват, че исканията се основават на доказателства от разследване, образувано в края на 2014г. за изнудване. От държавното обвинение твърдят, че за периода 2012 – 2015г. народният представител Веселин Марешки е заплашил 7 собственици на аптеки с увреждане на имущество и други противозаконни действия с тежки последици за тях.

Целта на Марешки е била да принуди собствениците на аптеките да прехвърлят дружествени дялове от управляваните от тях търговски дружества на търговски дружества, собственост или контролирани от Веселин Марешки или прекратят търговската си дейност. В някои случаи целта му е била да принуди собствениците на аптеки да се задължат да купуват при неизгодни условия лекарства от неговия склад за лекарствени продукти.

Доказателствата сочат още, че Марешки е заплашвал собствениците на аптеки чрез тенденциозни проверки от приближени до него служители от Изпълнителната агенция по лекарствата и чрез нелоялни търговски практики. Държавното обвинение съобщи, че в 4 от случаите Марешки е действал сам, в два заедно с депутата Пламен Христов и в един от случаите участие е взела и Кръстина Таскова.