С края на лятото настъпва и моментът, в който българинът приготвя зимнина. Старозагорци признават, че традиционната нашенска лютеница е най-вкусна, когато си я направиш сам. Но рецептите от нашите баби вече не са актуални, защото както се казва "пролет, лято, есен, зима - в магазина всичко има". Липсата на финанси и свободно време се оказват основните причини за загърбването на традицията.
Ако все пак сте решили да приготвите лютеница, цената на чушките и доматите стартира от 0,60 лева за килограм. За да Ви излезе по-евтино и да стане по-бързо, доматите могат да се заменят с доматено пюре, съветват по-опитните в приготвянето на зимнина. Капачките, с които се запечатват бурканите трудно могат да се използват повторно, защото не са качествени, разочаровани са старозагорци. 50 броя капачки струват 3,50 - 4 лева на централния пазар.
Как се прави домашна лютеница, какво се слага в апетитката и туршията и ще приготвят ли старозагорци тази година зимнина чуйте в прикачения звуков файл.