лекари
лекари / iStock/Getty Images
Общинските и частните лечебни заведения в Старозагорска област имат готовност да разкрият ковид отделения, обясни областният управител Гергана Микова.

В Стара Загора вече функционира Координационен център, в състава на който са включени представители на РЗИ, НЗОК, директорът на УМБАЛ, на Спешния център и областният управител.

Целта на оперативното звено е да създава навременна организация за пренасочването на пациентите към здравни заведения веднага, за да получат адекватна и  бърза помощ. Изготвен е регламент, работи се още от събота сутринта, веднага след заповедта на здравния министър, разясни Гергана Микова. В неделния ден Координационният център е провел среща с директорите на болници в областта по повод готовността им за разкриване на ковид отделения и лечението на пациенти с инфекцията.

По време на заседанието е разгледан и решен казус от Медико-социалния дом за възрастни хора в село Пряпорец, където заради положителни проби на персонала, са изследвани и домуващите, част от които също са с коронавирус. Техни близки сигнализирали Координационния център, че собственикът на дома ги посъветвал да изведат инфектираните възрастни хора от социалното заведение.

След наша намеса, те са карнитнирани на място, обгрижени са и получават адекватна помощ, увери областният управител Гергана Микова.

До края на деня ще стане ясно и какви мерки ще се въведат за работата на нощните заведения и клубовете в Старозагорско, тъй като предстои среща с представители на местната Асоциация на хотелиерите и ресторантьорите.