/ ММИ
На първа в България среща се събират в Стара Загора кметове от въгледобивни региони от Централна и Източна Европа.

Кметът на Стара Загора: Необходим е по-плавен преход за комплекса „Марица-изток“

Те ще дискутират "Зелената сделка“ по време на форума, който се открива от 11.00 часа в Регионалната библиотека "Захарий Княжески" и ще продължи два дни. Домакин е кметът на Стара Загора Живко Тодоров. Участници в дискусията, която ще се състои онлайн и присъствено, ще бъдат кметове от Полша, Германия, Гърция, Чехия, Румъния, Украйна и Западните Балкани.

Във форума ще участва и заместник-председателят на ЕК Франс Тимерманс, който ще се включи с видеообръщение.

Целта на срещата е да се разяснят финансовите инструменти и европейските цели за успешна енергийна и икономическа трансформация на въглищните региони в контекста на европейската "Зелена сделка" и декарбонизацията на ЕС, уточняват организаторите от WWF България. Те припомнят, че 70 кмета от 11 европейски държави, сред които и България, вече подписаха декларация в подкрепа на устойчивото бъдеще, като обещават да работят за постигането на нулеви въглеродни емисии в своите общини.

ММИ: Експертен съвет да разгледа иновативните технологии за бъдещето на дружеството

На втория ден от форума се предвижда участниците да посетят рудниците и електроцентралите в комплекса "Марица-изток".

Срещата на европейските кметове в Стара Загора е част от проекта "Региони и общини за справедлив преход" на Европейската климатична инициатива, който се изпълнява от международната природозащитна организация WWF в Германия, Полша, Гърция и България. Проектът се финансира от германското Министерство на околната среда, опазването на природата и ядрената безопасност.

През втория ден на форума в Стара Загора е предвидена и хибридна среща на тема: "Финансиране на справедлив преход". Целта е представяне на насоки за финансиране на процеса чрез публични и частни инвестиции. Участие онлайн в нея ще вземат Лиляна Павлова, вицепрезидент на ЕИБ, Елоди Дюран, Манон Брунел, Сабине Вандермотен и Клемент Гертоферт - и четиримата експерти от Европейската комисия.
 
БТА