Казанлъшка ученичка мами просветния министър
Казанлъшка ученичка мами просветния министър / DarikNews.bg, архив

Казанлъшка ученичка навъртя 521 извинени и 15 неизвинени отсъствия, мами министъра с фалшива медицинска бележка.

С.З. учи в СОУ „Екзарх Антим І", гр. Казанлък. Осмокласничката е представила медицинска бележка за дните от 17 до 21 май. В този период се приемат и заявленията за явяване на изпит за проверка на способностите по музика след завършено основно образование. Ученичката изпраща молба да бъде допусната до изпита на 23 юни, тъй като в посочения период тя е била болна.

По-голямата част от заявленията на учениците са от 18 и 19 май - дни, в които осмокласничката е била на училище. Това сочат данните от дневника на класа.
Според представената медицинска бележка, издадена от д-р Нина Бинева, обаче става ясно, че С. е отсъствала от училище по здравословни причини на датите 18, 19, 20 и 21 май. В разговор с представители на инспектората по образование д-р Бинева категорично е заявила, че не е издавала медицинска бележка за посочения период на казанлъшката ученичка.

„Молбата на С.З. е неоснователна.
Копия от медицинските бележки ще бъдат предоставени на РЦЗ- Стара Загора и Районна прокуратура- Казанлък за действия по компетентност.
Ще бъде извършена извънредна проверка на дейността на директора на СОУ „Екзарх Антим І", гр. Казанлък, във връзка с осъществяване на контролната му дейност по спазването на държавните образователни изисквания по чл.16, т.5 и т. 10 от Закона за народната просвета", е записано в становището на Регионалния инспекторат по образование. Или иначе казано, предстои проверка как осмокласничката е получила срочни и годишни оценки и дали представените медицински бележки не са фалшиви.

Справка на Регионалния инспекторат по образованието сочи, че от 1 020 учебни часа годишно С.З. е отсъствала през 536 от тях.