Казанлък и Розовата долина ще представят България на ЕКСПО-2013 в Япония
Казанлък и Розовата долина ще представят България на ЕКСПО-2013 в Япония / Иван Бонев

Казанлък и Розовата долина ще представят България в едно от най- популярните световни изложение Експо-2013, което ще се проведе от края на април до началото на май 2013 година в Осака, Япония. Част от фестивала е представянето на традиционните национални кухни.
На специален павилион градът на розите да представи националната кухня на българия и да промотира своя Фестивал на розата, традициите и културно-историческото си наследство, заедно с традиционните гозби от района. Тази покана общинската власт в Казанлък е получила съвсем изненадващо от делегация от Осака, дошла в града по време на Празинка на розата, основно с тази цел. Бяхме повече от приятно изненадани, сподели кметът на Казанълк Галина Стоянова.

В Експо 2013 в Япония ще участват над 100 хиляди производители на храни от цял свят, Над 700 хиляди човека посещават щандовете на изложението в рамките на 10 дни. .

Три са държавите, определени да представят националните кухни на своите страни на Експо 2013 година: Хавай, Канада и Аржентина. Реверансът към България и основно към казанлъшката долина е изключение за японските домакини.

Имаме готовност, започваме работа, за да се представим добре, категорична бе кметът на Казанлък Галина Стоянова.

Участието на Казанлък от името на България в Експо 2013 ще се промотира и със специални филми по японската национална телевизия. Част от тях тях са направени по време на тазгодишния празник на розата. За целта две национални японски телевизии гостуваха в града на розите със свои екипи в продължение на седмица.

Катарската национална телевизия, Естонската нацианална телевизия, Китайската национална телевизия, АП бяха сред световните телевизии, отразили празника на розата в Казанлък.

От опита на Казанлък в организирането на празника на розата се интересуват и от Саудтиска Арабия. Специална делегация, с покана към местната власт и орагнизаторите на Фестивала също посети Казанлък в рамките на празника на розата. Арабите са отправили покана към Казанлък за посещение на на техния фестивал на цветята в град Таиф, Саудитска Арабия, през есента.