Кафето по Стъргалото поскъпва
Кафето по Стъргалото поскъпва / netinfo

Цяла сутрин старозагорските общински съветници обсъждаха промените в Наредбите за събиране на местните данъци и такси. Старейшините се вместиха в законовия срок за промяна на налозите, който изтича в края на февруари.

Добрата новина за старозагорци е, че данък “сгради” остава без промяна – 1,5 промила от данъчната оценка на имота.

Новата наредба съдържа новини за занаятчиите, които плащат патентен данък. Територията на община Стара Загора вече е разделена на 5 зони. Първите три обхващат територията на града, а останалите две зони включват 50-те села в общината. Патентът ще се внася в общинската администрация на 4 равни вноски през годината. Няма съществено увеличение в размера на данъка, увери общинският съветник от ГЕРБ Иван Колев / председател на постоянната комисия по стопанска политика в ОбС/. Най-висок патентен данък ще плащат занаятчиите, които работят в суперцентъра на Стара Загора, обособен в първа зона. Налозите са значително по-ниски в периферията на общината. Общинските съветници определиха годишен данък от 28 хил.лева за заложните къщи в Стара Загора. Компаньонките ще плащат на общината по 6 400 лева на година, а гадателите и екстрасенсите- по 5 600 лева.

Общинските съветници решиха да увеличат таксата за заведенията, които искат да разположат маси на улиците и тротоарите. Тук отново важи разделението на 5 зони. Най-много ще поскъпне тротоарното право за кафенетата в суперцентъра на Стара Загора. Собствениците на заведения могат да избират дали да плащат на ден или за календарен месец. Кафеджиите, които плащат тротоарно право за месец, ще ползват отстъпка, обясни Иван Колев. Общото увеличение на цената за маси и столове пред заведенията е малко над 20 процента.

Новите цени на услугите и размера на данъците в община Стара Загора ще влязат в сила от първи март.

Общинските съветници са помислили и за бъдещите собственици на търговски обекти по трасето на автомагистрала Тракия. Тяхната дейност ще се облага по цените за предприемачите в суперцентъра на града.

Заседанието на общинския съвет продължава и в момента.