Й.Николов В критична ситуация най-важно е  отделните звена да работят като един организъм
Й.Николов В критична ситуация най-важно е отделните звена да работят като един организъм / netinfo

 

В 8.55 на 20 октомври на територията на област Стара Загора възниква силно земетресение с магнитуд 6,1 по скалата на Рихтер. По първоначални данни най-тежко е положението в района на град Чирпан, има много разрушени сгради  получени са сигнали за затрупани под развалините хора, за възникнали пожари, прекъснато електричество.

По този сценарий в Стара Загора днес  се проведе областно обучение за защита на населението при земетресение, ръководено от областният управител Йордан Николов. По думите му най-важно в такава ситуация е да се постигне координация между отделните звена.

„За да се постигне това  е необходимо всеки участник в процеса на аварийно планиране да знае, че при възникване на критични ситуации прилагането на предвидените мерки за защита се провеждат под единното ръководство на областният управител или кмета на съответната община”, допълни Йордан Николов.

В обучението за защита на населението при земетресение  участваха Щабът за координация на спасителните и неотложните аварийно-възстановителни работи на областният управител на Стара Загора,  щабовете на кметовете на общините Стара Загора, Казанлък, Чирпан, Раднево, Гълъбово, Павел Баня, Мъглиж, Гурково, Николаево, Братя Даскалови, Опан и представители на „Гражданска защита”,МВР, звено „Пожарна безопасност и спасяване” и Център за спешна медицинска помощ.