Износители на дървесина протестираха, но не затвориха прохода
Износители на дървесина протестираха, но не затвориха прохода / DarikNews.bg

Работници и представители на фирми за износ на дървесина настояха за незабавно вдигане забраната за износ на необработена дървесина.

Те се събраха на протест на прохода Хаинбоаз в края на Гурково, посока Велико Търново. До спиране на движението не се стигна, тъй като протестиращите нямаха разрешение за затваряне на пътя и обясниха, че една блокада би предизвикала напрежение. Недоволните в бранша от Старозагорски регион, Котел, Сливен, Трявна и др. издигнаха плакати с надписи „Не на дървената мафия", „Искаме работа, искаме хляб", „Не на незаконната сеч" .

Според Жельо Вардунски, износител за Турция и говорител на протестиращите от Югоизточна България ако има незаконна сеч, мораториумът за износ на дървесина не е начина, по който тя да бъде спряна. „Очакват се фалити на фирми, включително и в транспортния сектор. Това ще доведе до закриване на работни места и залежаване на дървесина", категоричен бе Вардунски. Над 80 хиляди били работещите в сектора само в Югоизточна България.

Според него и сега те трупат загуби, защото трябва да плащат за склад на дървесината по пристанищата. Не по-малка щета била и загубата на доверие отстрана на чуждестранните партньори, които вече се насочвали към други държави, за да купуват оттам.