изложба
изложба / netinfo
 „Образи  и щрихи от Голямата война“ се нарича изложбата  на фотоси, документи, факсимилета и писма от архива на БАН, подредена  във фоайето на Музея на розата в парк „Розариум“ в Казанлък.

Експозицията в 15 пана – постери показва и разказва за дейността на българските учени и на Академията през годините на Първата Световна война, като специално внимание е обърнато на мястото на българската интелигенция в годините на Голямата война.

Фотосите нагледно документират научния принос и дело на  известни имена на българската наука в различни сфери от първите 30 години на миналия век. Сред тях са археологът с докторат по философия от Виена и преподавател в казанлъшко училище  през втората половина на 20-те години на 20 век Кръстьо Миятов, който по- късно е  пленник в затвора в Шалми. След войната ученият работи като уредник на Етнографския музей.

Любознателните посетители на експозицията ще научат много и за делото и героизма по време на войната на биологът  Дончо Костов, специалистът по военно дело Петър Дървингов, учените и общественици Георги Паскалев и Анастас Бешков, химикът Пенчо Райков, публицистът Евтим Спространов и други.

Целта ни е да покажем,  че освен учени, тези хора са били  преди всичко големи патриоти и като същински будители са отстоявали лични принципи и независимост на родината, каза по време на откриването д-р по история  и директор на ИМ „Искра“ Момчил Маринов.

Експозицията  е дело на БАН и се организира в Казанлък по инициатива на местния Регионален център на БАН и координаторът му инж. Владимир Чучумишев, в партньорство с ИМ „Искра“ и е своеобразен жест на РАЦ към предстоящия ден на народните будители- 1-ви ноември.

Изложбата ще предизвикат интерес не само сред любознателни граждани, но и сред ученици и гости на града. Може да бъде посетена до края на годината, без вход.