община Стара Загора
община Стара Загора / община Стара Загора
Само една номинация за удостояване със званието „Почетен гражданин на Стара Загора“ за 2020 година, е постъпила до края на установения срок.

Предложението е за председателя на НЧ „Св. Климент Охридски-1858“  Иван Аяров и е от името на Съюза на народните читалища, подкрепено от Инициативен комитет, с председател Катя Павлова и близо 25 души членове.

Иван Аяров е роден на 27 декември 1939 година в село Рупките, община Чирпан. От 1992 година той е избран за секретар на едно от най-старите читалища, малко след това става и председател на културната институция

Аяров е автор на няколко книги. Носител на Голямата награда „Св. Климент архиепископ Охридски“ и почетния знак „Св. Климент Охридски“ за изключителни заслуги към читалищното дело в града, награден е като „Заслужил родоизследовател и краевед“ от НС „Генесология“-БАН, удостоен е със званието „Будител на Стара Загора“-2018 година от Съюза на учените в града, а през тази година получава приза „Заслужил читалищен деятел“- връчено му от Съюза на народните читалища, за изключителният му принос в развитието на читалищното дело в България.

Отличието „Почетен гражданин на Стара Загора“ се присъжда с решение на Общинския съвет, по процедурата, предвидена в Наредбата за наградите и отличията. Връчва се по време на общоградското честване на Празника на града – 5 октомври.