/ netinfo
Пластика на скулптора Тодор Попов, почетна грамота, както и посещение на Европарламента в Брюксел със съдействието на евродепутатите Ева Майдел и Асим Адемов, ще получат носителите на наградата “Будители на Стара Загора”.

Тази година клонът на Съюза на учените в Стара Загора номинира д-р Иван Аяров и Боряна Каниду. В обсъждането са участвали миналогодишните лауреати – математикът Любомир Любенов, историкът Георги Туртуриков и композиторът Кирил Тодоров.

Д-р Иван Аяров е председател на НЧ “Св. Климент Охридски” в Стара Загора, което развива богата и разнообразна дейност. Боряна Каниду е ръководител на Артцентър за деца и младежи “Къщата на архитекта”, където се представя традиционно и алтернативно изкуство.
 
Отличията ще бъдат връчени на церемония в Регионалната библиотека “Захарий Княжески” от 18.00 часа на 31 октомври. С почетни грамоти ще бъдат наградени за кръглите си годишнини и близо 50 членове на Съюза на учените в Стара Загора.

От 1991 г. Съюзът на учените обявява 1 ноември за Ден на българската наука. В старозагорския клон членуват над 120 учени, сред които и много чуждестранни.