Историческият музей в Казанлък се включи в конференция в АЕК Етър
Историческият музей в Казанлък се включи в конференция в АЕК Етър / Организаторите

Историческият музей в Казанлък бе един от участниците в Четвъртата национална научна конференция "Храната - сакрална и профанна" с научен ръководител доц. д-р Ангел Гоев. Форумът се състоя в първия у нас музей на открито в Архитектурно-етнографски комплекс "Етър".

Конференцията бе официално открита от директора на Музея доц. д-р Светла Димитрова и зам. кмета на гр. Габрово г-жа Нела Рачевиц. Проявата събра рекордните 50 доклада на 55 автора от цялата страна. Освен на историческия музей в Казанлък имаше представители на регионалните исторически музеи в Перник, Варна, Пазарджик, Габрово, Шумен, Кюстендил; историческите музеи в Исперих, Чипровци, Омуртаг, Велинград, Трявна, Троян, Димитровград, Елхово, Горна Оряховица, Севлиево; Регионална библиотека - Разград; Институт за етнология и фолклористика с етнографски музей при БАН - гр. София; Регионален етнографски музей гр. Пловдив.

Бяха разгледани въпроси, свързани с храната от древността - в гетската столица Хелис, край гр. Исперих, до храненето през социализма, обредното и ежедневното хранене в цялата българска територия, храненето при други живеещи в България етноси - евреи, руснаци, както и на различни от източното православие религиозни групи - българо-мохамедани и алиани.

В самостоятелен панел участваха учени и докторанти от БАН, които се занимаваха с проблеми на съвременната храна и нейните европейски и глобални измерения.

Материалите от конференцията ще бъдат издадени в том IV на научен сборник "Храната - сакрална и профанна".

Конференцията бе съпроводена с изложение на традиционни храни и напитки от Габровския регион.