/ Община Стара Загора
Седмото издание на Международния филмов фестивал „Златната липа“ 2019 бе открито тази вечер в залата на Държавна опера-Стара Загора.

Над 50 филма от 26 държави са включени в програмата на „Златната липа“ 2019 (СНИМКИ)

Над 50 филма от 26 държави са включени в програмата.
За пет дни сред аромата на липи европейското кино намери своя дом в Стара Загора. Зрителите ще могат да видят качествена извадка от случилото на европейската кино сцена през последните две години, а също и най-интересното от българското кино.

Община Стара Загора

„Добре дошли! Пожелавам на всички прекрасен престой в Стара Загора. Вчера тук имаше буря, но винаги след бурята има слънце и хубаво време. Нека настроението Ви да бъде слънчево и да се радвате на този уникален седми фестивал.

Община Стара Загора

Призовавам публиката да бъде активна, да бъде пълна тази зала и да се радвате на киноизкуството, защото в днешно време духовността и подкрепата на културата са много важни“, каза при откриването кметът Живко Тодоров. 

Ленти от Дания ще радват децата на „Златната липа“

„Този фестивал винаги е очаквано и вълнуващо събитие. Най-големият успех е, че през тези седем години успяхме да провокираме и да възродим интереса към европейското кино. Отдайте се на магията му“, призова Магдалена Ралчева, директор на фестивала. Тя благодари на Община Стара Загора и на кмета Живко Тодоров за подкрепата, която оказват на фестивала.

Община Стара Загора

На крака и с бурни аплодисменти хората в залата посрещнаха полския актьор Ян Енглерт, който тази година е специален гост на „Златната липа“, на фона на снимки от участието му във филма „Осъдени души“ на Въло Радев от далечната 1975 г. Поколения българи го помнят и обичат от знаковата му роля на отец Ередия.

Община Стара Загора

Ян Енглерт получи специалната награда „Златна липа 2019“ за цялостен принос в киното. Той е роден през 1943 г. във Варшава и е сред най-изявените полски актьори, режисьори и театрални педагози. На 14-годишна възраст дебютира във филма на Анджей Вайда „Канал“.

Девет драматични ленти от Европа влизат в спор за наградите на „Златната липа“(СНИМКИ)

През 1964 г. завършва Националната Академия по драматично изкуство „Александър Зелеврович” във Варшава, непосредствено след това постъпва в Съвременния театър.

Община Стара Загора

Изпълнител е на над 100 филмови и театрални роли, за които получава множество престижни награди, а в това число и наградата за ролята на отец Ередия във филма на Въло Радев „Осъдени души“. През т.г. Ян Енглерт бе удостоен със званието Доктор Хонорис Кауза на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“.
 

Филм на Биле Аугуст блести в извънконкурсната програма на „Златната липа“ (СНИМКИ)

„Аз съм жив, щом ме помните значи съм жив“,
развълнувано сподели актьорът на български език. Той разказа, че има много приятели в България покрай филма. Разказа и историята на "Голямото прецакване (1992) един от най-известните филми с негово участие, чиято прожекция последва след откриването.

Община Стара Загора

Утре Ян Енглерт ще открие своя звезда в Алеята на липите и ще посади свое дръвче, подобно на носителите на същата награда от предишните издания на фестивала - Мария Статулова, Джанкарло Джанини, Васил Михайлов, Татяна Лолова, Гинка Станчева и Васил Банов.