/ Златната липа
И най-малките почитатели на седмото изкуство няма да бъдат пренебрегнати в това издание на Фестивала за ново европейско кино „Златната липа“, който тази година ще бъде открит точно в Деня на детето - 1 юни.

Девет драматични ленти от Европа влизат в спор за наградите на „Златната липа“(СНИМКИ)

Извънконкурсната програма съдържа по-малко на брой филми на детска тематика, но затова пък с пълнометражна продължителност. Освен това филмите са толкова интересно направени, че ще се харесат както на децата, така и на техните родители, убедени са селекционерите. И трите заглавия идват от Дания.

Филм на Биле Аугуст блести в извънконкурсната програма на „Златната липа“ (СНИМКИ)

Аз съм Уилям“ (2017) е детски игрален филм на режисьора Джонас Елмер, разказващ за трудното детство на Уилям, чиято майка страда от психично заболяване. Детето е принудено да живее с вечно забъркващия се в неприятности чичо Нилс.

Кои са българските ленти на "Златната липа"

Чичото е натрупал голям дълг от хазарт и банда гангстери са по петите му. Уилям впряга цялото си въображение и дързост, за да спаси както чичо си Нилс, така и себе си, като в същото време се съревновава с трима хулигани от своя клас, защото е хлътнал по съученичката си Виола.

детски  филми
Златната липа

Отбор Ураган“ (2017) е история, която смесва документален материал със силно стилизирана фантастика. През едно датско лято осем тийнейджърки осъзнават, че се нуждаят една от друга, за да избягат от бурята на ураганния сезон, каквото е юношеството.

детски  филми
Златната липа

Третото детско заглавие е „Светът на Сиркелине“ (2018) - известна детска анимационна поредица, режисирана от Яник Хаструп. Главният герой Сиркелине се сприятелява с принцеса, а Инголф среща носорог, който е разочарован от това, че винаги е малкият.

Заедно поемат на пътешествие, което ги учи, че отговорността не винаги е сладка и, че дори „най-малките“ носорози могат да бъдат най-големите герои.