/ netinfo
На концерт  „Джазоспекция“ с музиката на Клод Боллинг и кадри от филма „Baraka“ на Рон Фрик, канят от операта. Режисьор е Славчо Николов, музикален ръководител Димитър Косев и с участието на  Ива Профирова-флейта, Димитър Косев-пиано,  Станислав Георгиев - контрабас, Атанас Георгиев – ударни Мултимедията е на Пламен Асенов.
 
Концертът етази вечер от 19:00 часа в в  залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески“.
 
Джазоспекция е опит да се съберат и съчетаят възгледите за живота на  три поколения творци. Концерт, търсещ доказателство, че времето и възрастта нямат значение, когато се намери точната тема, съчетана с точната музика и кадри.

Темата, която разглежда концерта е глобална и изключително болезнена. Планетата ни е прекрасна, религиите ни учат на добро, но алчността на хората  прави света  да е такъв, какъвто  го виждаме и само от нас зависи, какъв ще бъде! Вечна тема - банална, но същевременно актуална!

Хармонията, която се получава между музиката на Клод Боллинг и кадрите, заснети от Рон Фрик, прекрасно се съчетават и се допълват в цялостния образ на концерта. Подбора на кадри от филма "Baraka" кореспондират  с музиката на "Сюитата за флейта и джаз трио пиано".


Това е "Джазоспекция". Една кратка калейдоскопична компилация на нашето съвремие, опит на три поколения да заявят своето послание.
 
Музикално концертът е базиран на джаз сюитата на Клод Боллин, френски композитор, написал музиката на над сто филма, от които най-известни са "Калифорнийска сюита" и "Трима мъже за убиване.

"Сюитата за флейта и джаз трио пиано" е написана през 1975 г. През същата година е номинирана за наградата Грами,  в категория за "Най-добра камерна музика". Сюитата се състои от седем части:"Барок и синьо", "Сантиментално","Явански","Краткотраен","Ирландски","Универсален" ,"Бърз".     
 
Кадрите в този концерт са заимствани от филма на Рон Фрик  "Baraka"от 1992 год. Филм без думи, сниман в продължение на 14 месеца, на 70 мм. лента, в 24 страни, на шест континента. Лентата показва някои от най-красивите места по света в уникална кадрова скорост.