съд
съд / / ThinkStock/Getty Images
Двама мъже са осъдени за неспазване на ограничителна заповед за защита срещу домашно насилие.

38-годишен мъж изтърпява наказание от четири месеца лишаване от свобода при първоначален „общ” режим. Той е осъден за това, че в началото на декември миналата година не е изпълнил съдебна заповед за защита от домашно насилие. Той бил задължен в срок от 18 месеца да не приближава жилището на жена, с която живеел на семейни начала, и от която имал две деца. По делото е установено, че той прескочил оградата и влязъл в двора на къщата ѝ, блъскал по входната ѝ врата, счупил стъклото на прозорец на къщата ѝ и отправил обидни и заплашителни думи.

Съдът постановил глоба от 1500 лева на 45-годишен мъж заради това, че не изпълнил съдебна заповед, според която трябвало да се въздържа от домашно насилие над майка си. Мъжът обаче й нанесъл побой с лопата.

През 2017 г. Районна прокуратура-Казанлък ръководи разследването по три досъдебни производства за домашно насилие. Две са приключили с един обвинителен акт и едно предложение за освобождаване от наказателна отговорност с налагане на административно наказание. По третото досъдебно производство се води разследване.