Дом “Мария Терезия” с 10 годишен юбилей
Дом “Мария Терезия” с 10 годишен юбилей / Надя Тодорова

10 години от създаването на Дом за деца и юноши "Мария Терезия" - Стара Загора отбелязаха възпитаниците и служителите в институцията.

Малчуганите получиха поздравления лично от кмета на Стара Загора проф. Светлин Танчев, който подари два CD и радио плеъра.Подравителен адрес имаше и от областния управител Йордан Николов.

"За тези 10 години можем да се похвалим със седем студенти, нямаме деца с противообществени прояви. Всички младежи и девойки, които са напуснали институцията са с много добър жизнен статус - работят и се реализират в избраната професия", сподели директорът Латинка Петрова, която работи в Дома почти от самото начало.

Повече от 330 деца са преминали през социалната институция за тези 10 години. В момента има настанени 76 деца на възраст от 5 до 19 години, а персоналът в Дома е 35 човека.  

Дом Мария Терезия с 10 годишен юбилей
netinfo

"Постигнали сме наистина семейна обстановка за децата. Създадени са шест апартамента за възпитаниците, има възможност децата и младежите да изградят своите битови и житейски умения. Хубаво е, че се правят опити за деинституционализация на децата в социалните домове, но трябва да се наблегне повече на работата с майките. Вниманието следва да е насочено към младите жени, към повече информация относно семейното планиране. Ако убедим майките да не изоставят децата си, тогава съвсем естествено ще се премахне нуждата от подобни социални домове", коментира директорът Латинка Петрова. Тя отчете, че през последните години сериозно е намалял броят на изоставените деца.

Кризата не подминава и социалните домове. Парчето от "малката постна пица" на финансовия министър Симеон Дянков е малко и за децата от институциите.

"С около 1000 лева е намалена издръжката на едно дете. В бюджет 2010 са заложени по 6109 лева годишно за всеки възпитаник. Смятам, че при едно добро управление на финансите ще се справим. Помагат ни и много фирми от града и региона", допълни Латинка Петрова.