Днес връчват наградата „Анастасия Тошева“
Днес връчват наградата „Анастасия Тошева“ / DarikNews.bg, архив

Общо 14 са постъпилите предложения за носители на наградата „Анастасия Тошева" за 2016 г. Тя се връчва за постижения на дейци на науката и образованието, с принос за развитието на Стара Загора, както и на ученици и студенти, спечелили призови места в международни и национални конкурси и олимпиади.

Направени са 12 предложения за индивидуални носители на плакет „Анастасия Тошева" и две за колективи - на Детска градина № 10 „Светлина" и Детска градина № 7 „Светулка".
За носители на наградата, която се връчва на 1 ноември - Деня на будителите, са предложени:

- проф., д.в.м.н Иван Въшин - ректор на Тракийски университет Стара Загора. Проф. Въшин за първи път в България работи и защитава 2 дисертации по изолиране и диференциране на микроорганизми в областта на медицината и ветеринарната медицина. Водещ специалист по безопасност на храните по цялата верига от земята до масата. Автор на 122 научни труда, в т.ч. 53 на чужд език, от които 11 учебници, ръководства, учебни помагала. Проф. Въшин е провел специализации във висши училища във Франция, Белгия, в Айова - САЩ. Деен участник в обществения живот на Стара Загора

- Любомир Любенов - учител по математика, ръководител на четирите старозагорски деца, извоювали медали на математически състезания в Сингапур и Хонг Конг, Китай. Организатор на национално математическо състезание „Математика без граници"

- Дочка Тодорова - старши учител в Детска градина № 7 „Светулка" - доказан професионалист, педагог и творец. Работи със студенти от Педагогическия факултет на Тракийския университет в Стара Загора

- Михаил Михов - ученик от 5 клас на Профилирана природоматематическа гимназия „Гео Милев" - бронзов медал на откритото азиатско математическо първенство в Хонг Конг, Китай

- Светослав Карабалиев - ученик от 6 клас на Профилирана природоматематическа гимназия „Гео Милев" - сребърен медал на математическа олимпиада в Сингапур

- Любен Карбанов - ученик от 5 клас на Профилирана природоматематическа гимназия „Гео Милев" - бронзов медал на математическа олимпиада в Сингапур

- Христо Георгиев - ученик от 4 клас на Средно училище „Максим Горки" - сребърен медал на Международната олимпиада по математика в Сингапур и на откритото азиатско математическо първенство в Хонг Конг, Китай

- Теодор Танков - ученик от 7 клас на Профилирана природоматематическа гимназия „Гео Милев" - четвърти в страната на математическо състезание „Черноризец Храбър"

- Кристина Караиванова - ученичка в 9 клас на Профилирана природоматематическа гимназия „Гео Милев" - сребърен медал на финала на математическо състезание „Математика без граници"
-

Ивайло Петров - ученик в 11 клас на Профилирана природоматематическа гимназия „Гео Милев" - сребърен медал на финала на математическото състезание „Математика без граници" и първо място на математическите състезания „Европейско кенгуру" и „Великденско състезание"

- Станимир Петров - ученик в 11 клас на Профилирана природоматематическа гимназия „Гео Милев" -индивидуално бронзов медал и отборно сребърен медал на финала на математическо състезание „Математика без граници", първо място на математическите състезания „Европейско кенгуру" и „Великденско състезание"

- Калоян Цветков - ученик в 8 клас на Профилирана природоматематическа гимназия „Гео Милев" - бронзов медал на финал на математическото състезание „Математика без граници".

Официалното връчване на плакет „Анастасия Тошева" ще се състои от 17.30 ч., във фоайето на Регионална библиотека „З.Княжески".