Делото срещу имотната мафия отива в друг областен град?
Делото срещу имотната мафия отива в друг областен град? / DarikNews.bg

Комисия, сформирана от вътрешния министър Цветан Цветанов, изслуша в Стара Загора над 20 жертви на имотни измами, извършени от организирана престъпна група. Целта на комисията, в която са включени представители на Върховна касационна прокуратура, ГДБОП и Национална служба „Полиция", е да ускори приключването на досъдебното производство срещу шестима обвиняеми за лихварство.

Главен организатор на престъпната схема, чрез която са отнети имоти на над 200 души в Старозагорски и съседните региони, е бившият шеф на Следствените арести и адвокат в Стара Загора Илчо Илев.

Лихварите бяха задържани през ноември миналата година. На шестима души, сред които съпругата и тъщата на Илев, са повдигнати обвинения за лихварство, пране на пари и за организирана престъпна група. Преди дни Илев бе пуснат срещу 30 000 лв. гаранция от Апелативния съд в Пловдив.

През 2003 г. година, уволненият заради подкуп шеф на Следствените арести, пак бе обвиняем за лихварство, но делото бе прекратено с разпореждане на Главна прокуратура.

Днес комисията пристигна в Стара Загора в отговор на искането на пострадали да се ускори разследването, поставено пред Цветанов по време на негова визита в града.

Десетки загубили апартаментите си заради заеми, взети срещу убийствени лихви, заявиха убеждението си, че разплитането на случая се бави, защото в схемата участват полицаи, прокурори, нотариуси, съдии и общинари. Оплакаха се, че са жертва на системни заплахи и живеят в страх. Пред комисията разказали, че са вземали пари от Илев, притиснати от недоимък. "Някои са получили заеми за лекарства, други са имали нужда от храна", обясни след срещата с пострадалите Дарина Обретенова от сектор "Икономическа полиция" в Национална служба "Полиция".

Наблюдаващият случая прокурор от Окръжна прокуратура Стара Загора Ваня Меранзова наскоро си направи отвод по делото. Заради очаквани отводи и на нейните колеги, Евгени Диков от Върховна касационнна прокуратура ще предложи на Главния прокурор делото да бъде иззето от Стара Загора и да бъде възложено на друга равна по степен прокуратура.