Д. Танев: Важно е колко хора днес са на моя страна, но по-важно е да останеш на страната на хората
Д. Танев: Важно е колко хора днес са на моя страна, но по-важно е да останеш на страната на хората / Пресцентър

Важно е колко хора днес са на моя страна, но по-важно е да останеш на страната на хората. Това сподели народният представител от Реформаторски блок Димитър Танев минути след приключилия вече работа 43-ти Парламент.

Преди повече от осем месеца, по предложение на областната структура на БЗНС Стара Загора и лично по инициатива на областния председател Милко Чанков, Танев организира среща с представители на Министерство на земеделието, за да се коментират няколко важни въпроса, свързани с ощетяване на собствениците на земеделска земя.

След редица обсъждания и предложения, в последния пленарен ден на 43-то Народно събрание, най-накрая се приеха промени в Закона за арендата в земеделието, които прекратяват възможността миноритарен съсобственик на земеделска земя да сключва дългосрочен аренден договор на занижена цена без съгласието на останалите съсобственици.

Това е победа за „малките" собственици, които години страдаха от порочната практика миноритарни съсобственици да отдават земеделски имоти под аренда. До момента законът не предвиждаше изискване за големината на съсобствения дял в имота, когато съсобственици сключват арендния договор. Досега такъв можеше да бъде сключен и от съсобственик, притежаващ до 3% идеални части от земята. По този начин недобросъвестни съсобственици се възползваха от този законодателен пропуск, сключвайки дългосрочни договори за по 50 години на ниски арендни цени. Засегнати бяха останалите съсобственици, на които се изплащаше много по-малка сума от реалната, коментира старозагорският депутат.

С приетите днес промени се предвиди, че договор за аренда може да се сключи със съсобственик на земеделска земя, чиято собственост е повече от 50% идеални части от съсобствен имот или със съсобственик, упълномощен от съсобственици, притежаващи общо с него повече от 50 на сто идеални части от съсобствения имот. Така мажоритарният съсобственик вече има интерес да договори колкото се може по-висока арендна цена, защото в противен случай той би увредил предимно себе си.

Промяната ще гарантира по-голяма сигурност в гражданския оборот и ще защити интересите на много от съсобствениците на земеделски земи, допълва Димитър Танев.