Цигарите-дим да ги няма!
Цигарите-дим да ги няма! / shc.hu

ХVІІ международен конкурс за детска рисунка на тема „Не на цигарите" организира Националният център по обществено здраве и анализи, съвместно с Италианската национална асоциация за борба срещу раковите заболявания.

Мотото тази година е  "Цигарите-дим да ги няма!"

Конкурсът се провежда съвместно с Министерството на здравеопазването, Министерство на образованието, младежта и науката, Министерство на физическото възпитание и спорта и е част от международен проект, който тази година включва България, Италия, Македония и Румъния.

В конкурса, с една или повече рисунки по темата, могат да участват деца от цялата страна на възраст от 5 до 11 години. Предвидени са награди за най-добре представилите се участници. Голямата награда е едноседмично пребиваване в Рим, заедно с наградените деца от другите държави-участнички в конкурса.

Срок за приемане на рисунките в РЗИ-Стара Загора, ул."Стефан Караджа"10
до 22.04.2013г. включително. За желаещите да изпратят своите рисунки директно на посочения адрес в гр. София, срока е до 02.05.2013 г. включително.

Журирането и определянето на рисунката-победител в конкурса „Не на цигарите!"2013 ще се състои на 8 май в София. Награждаването на победителите ще се извърши  на церемония, съпроводена от изложба в Галерията за чуждестранно изкуство, разположена зад храм-паметник  „Ал. Невски", от 11 ч. на 17 май.

Целта на конкурса  е децата със своите рисунки да призоват родителите си да не пушат.

От 1 юни 2012 г. влезе в сила пълната забрана за тютюнопушене на закрити обществени места. Но за малките деца основният източник на тютюнев дим са родителите  и останалите членове на семейството, които ги превръщат в пасивни пушачи. Единственият начин да бъдат защитени децата е 100% среда без тютюнев дим. Проучвания на Националния център по обществено здраве и анализи показват, че около 2/3 от децата в предучилищна и училищна възраст са пасивни пушачи с висок респираторен риск. Майките са най-отговорни за излагане  на децата на тютюнев дим. Получава  се ефект на натрупване - през бременността и ранната детска възраст. Пасивното тютюнопушене повишава риска от недоносеност, синдром на внезапната детска смърт, инфекции на дихателните пътища, инфекции на средното ухо, бронхити и пневмонии, астма, алергии, менингококови инфекции, изоставане в растежа, нарушения в съня.

РЗИ - Стара Загора кани всички деца от 5 до 11 годишна възраст за участие и осигурява възможност за предоставяне на творбите за журиране в град София.