Частичното бедствено положение в Мъглиж остава до 25 декември
Частичното бедствено положение в Мъглиж остава до 25 декември / Dariknews.bg

Община Мъглиж започна ремонт на пътя Мъглиж - Селце. Обявеното частично бедствено положение заради пропадане на пътя ще остане до 25 декември, коментира заместник - кметът Душо Гавазов.

„Изготвили сме два проекта за реконструкция на този път. И двата обаче не са одобрени. Пътят е строен преди около 100 години. Водата навлиза под него", обясни зам.-кметът Методи Марков.

Имаме готов проект, който успоредно с изкърпването на асфалтовата настилка, включва оформяне на крайпътните канавки, за да поемат водните потоци, почистване на водостоците, премахване на надвисналата земна и скална маса над пътя. Той обаче не получи финансиране нито от държавния бюджет, нито от Междуведомствената комисия.
Общината е отделила 192 000 лв. само за първия етап на ремонта. Ще бъдат изкъртени и запълнени дупките. Тези средства са голяма част от общата изравнителна субсидия на Община Мъглиж. Други 230 000 лв. са нужни за водопровода в с.Ягода - първа стъпка към възстановяването на банския комплекс. Само тези два проекта изчерпват около 420 000 лв. от изравнителната субсидия.

Друг проект за 1,5 млн. лв., който включва рехабилитация на пътя до с. Сливито, също не е одобрен от Междуведомствената комисия. До края на тази седмица ще стане ясно дали Областното пътно управление в Стара Загора ще може да помогне за ремонта на пропадналия участък непосредствено преди селото.

Двамата зам.-кметове на Община Мъглиж съобщиха и за проблем с проектирането на ремонта на банята в Ягода. Националният институт за недвижимо културно наследство е отказал да съгласува проекта само за покрива и иска проект за цялата сграда. Финансирането на такъв цялостен проект обаче не е по силите на Общината, затова се търси дарител, който да осигури нужните средства за проектирането. Самият ремонт на покрива ще започне към месец май 2017 г.