Чакат над 1000 гости на европейското отборно по лека атлетика
Чакат над 1000 гости на европейското отборно по лека атлетика / община Стара Загора

Над 1000 души - състезатели, съдии и официални лица ще пристигнат в края на юни в Стара Загора за европейското отборно първенство по лека атлетика, Втора лига. Надпреварата ще бъда и първата възможност за състезателите да покрият норматив за олимпийските игри в Рио следващата година.

В турнира ще участват осем отбор - България, Сърбия, Хърватия, Словения, Унгария, Исландия, Дания и Кипър. Включените в тях състезатели ще бъдат определени след покриване на определени нормативи, но се очаква зрителите на стадион „Берое" да имат възможността да видят част от големите имена в спорта.

Българският тим ще бъде определен в началото на юни по време на държавното първенство в София. Един от кандидатите за участие в него е представителят на клуб по лека атлетика „Берое" Иван Попов, който ще участва на 5000 метра. Само преди няколко седмици Попов спечели сребърен медал на 3000 м в зала на балканските игри в Истанбул. Победителят в надпреварата бе определен с фотофиниш. За постижението си състезателят получи чек от 700 лева от президента на клуба Иван Колев.

„Подобно състезание не се е провеждало у нас последните няколко години. Заехме се, защото града го заслужава, публиката го заслужава. Въпреки че дълги години тя не беше гледала лекоатлетическо състезание по време на предишните две - Балканиадата и турнира „Самарско знаме" тя показа изключителен интерес и компетентност. Надявам се сега на стадиона да има 10 000 зрители", коментира президентът на СКЛА „Берое" Иван Колев.

Преди две седмици техническа комисия от европейската федерация провери подготовката на домакините. До началото на шампионата организаторите ще трябва да закупят уреди, които след това ще останат да се ползват от старозагорските атлети.

„Условията, които са създадени тук са уникални, община Стара Загора направи така че изобщо в града да има лека атлетика", коментира Емилия Драгиева - председател на организационния комитет за провеждане на надпреварата.