/ Dariknews.bg
Общинските съветници на БСП в Общинския съвет на Казанлък напуснаха 53-то му заседание с мотива, че то се провежда в нарушение на процедурата по свикването му и на Правилника за работа на Общинския съвет.

БСП-Казанлък сезира областния управител

Според тях, тези нарушения биха довели до възможността за съдебно оспорване на взетите решения и съответно до тяхната нелегитимност. Подобни мотиви бяха посочени и по отношение на гласуваните продажби и търгове.
 
Като „предизборно и целенасочено“ определи поведението на колегите си от БСП председателят на Общинския съвет в Казанлък Николай Златанов. По думите му, „БСП отдавна се е изолирала в Общинския съвет“, а мотивите им за напускането били технически, а не юридически.
 
Съветниците от БСП останаха на бламираното от тях заседание до точка 4 -приемането на точката за годишните отчети на читалищата в Общината. Днешното 53-то заседание бе с 33 точки в дневния ред.
 
Останалите старейшини продължиха работа. С мнозинство Общинският съвет на Казанлък гласува удължаване мандата на д-р Кети Маналова - Владкова за управление на Общинската болница в Казанлък.

Тя ще е на този пост до края на тази година, след което ще се обяви нов конкурс за управител, решиха съветниците. Предложението събра най-много гласове в подкрепа, сред други две предложения: удължаване на мандата на д-р Маналова с още една година-до 30-ти април 2020 година, по предложение на съветниците от БСП или до местните избори тази година.
 
Галина Стоянова: Имотът в Равда е на казанлъчани

С други свои решения градските старейшини освободиха от отговорност управителите на общинските дружества и приеха техните годишни отчети. С мнозинство общинските съветници решиха да се възложи изработката на проект на Подробен устройствен план за застрояване в местността „Под спирката“ в град Шипка, на терен от близо 2 декара, като се промени и неговото презназначение в Шоурум – хале за ретро автомобили.
 
Одобрени бяха и терени за продажба или приватизация. С три нови щата ще се увеличи персоналът на Исторически музей „Искра“ след днешно решени на съветниците. Увеличението ще е за сметка на бюджета на културната институция.
 
53-то заседание на Общинския съвет в Казанлък прие Годишната програма на общината за развитие на туризма, с акцент проектът „Светът на траките“, учредяването на Организацията за управление на туристически район „Долината на розите“ и проектът за изработване на древен птицеглав кораб.
 

Приет бе и Отчет за изминалата година за изпълнението на мерките от Общинската програма за закрила на детето, както и мерките по тазгодишната. Без особени дебати бяха приети и годишните отчети на читалищата в община Казанлък.
 
Темата „лагер в Равда“ също бе обект на внимание. Има ли депозирани предложения за варианта за лагера, както и предложения за промяна на разходната част на бюджета от страна на съветниците от БСП и Клуба на жените - социалистки, които настояват за спиране продажбата на имота?, попита кмета общинският съветник от ГЕРБ Боян Каличков.
 
С отпадането на планираните приходи от продажбата на терена в Равда трябва да отпаднат и част от заложените разходи в Инвестиционната програма на общината, заяви кметът Галина Стоянова. От изявлението й стана ясно, че до момента няма депозирани такива предложения за корекции по бюджета от страна на БСП и на Клуба на жените - социалистки.
 
„Може би БСП желае да не се изпълнява приходната част в бюджета“, заяви още Стоянова. По думите й, „днешното бламиране на 53-то заседание на Общинския съвет от страна на БСП- съветниците, е може би с цел да се „заключи“ Община Казанлък до местните избори“.