творци
творци / netinfo
Редят изложба на художници и занаятчии
Десетки художници и занаятчии редят благотворителна изложба. Тя ще бъде открита на 1 юни от 18.30 часа във фоайето на Радио Стара Загора и ще остане експонирана до края на месеца.

Целта на благородното начинание е да се съберат средства, с които да бъде реставрирано Килийното училище в Мъглижкия манастир „Св. Николай Мирликийски”. Организаторите-Сдружение „Творецъ” и община Мъглиж, имат амбицията да ремонтират старината и да й вдъхнат нов живот, за да може да се превърне в действащо Неделно училище, което ще ръководи отец Йоан. Идеята е мястото да се посещава от деца от цялата страна, за да се докоснат до миналото и традициите. Не е правена количествена сметка за необходимите средства за възстановяването на Килийното училище, но творците с безвъзмезден труд са готови да се включат в реставрацията.

Неотдавна там са открити четири картини, на които с голяма точност е изобразена историята на Мъглижкия манастир. Платната говорят за посещенията на  Поп Харитон от времето на неговото заточение до 1870 година. В манастира той се среща и с Васил Левски, който през 1869 година обикаля страната и създава революционни комитети. Тепърва предстои експертите да преценят от кой период са картините и кой е техният автор.

От Епархийския съвет вече са дали разрешение за реставрацията на Килийното училище, а творците са убедени, че благородното им дело ще предизвика още по-голям интерес към святото място-Мъглижкия манастир. Подобен отзвук сред гостите и посетителите предизвикала възстановената килия на Апостола на Свободата.

В средата на юли миналата година,  навръх 180-ия рожден ден на Васил Левски, тя беше отворена за посещения на туристи. Килията бе възстановена благодарение на сдружението с нестопанска цел „Творецъ” в Мъглиж.