Бизнесът и директори на училища ще работят съвместно
Бизнесът и директори на училища ще работят съвместно / Областна администрация

В определени професионални направления се чувства недостиг на специализирани кадри. Такива не достигат в машиностроенето, строителството, мебелната промишленост, производството на резервни части за автомобилостроенето и др. Много от младите хора имат ниска самооценка, не умеят да комуникират и не могат сами да презентират своите умения. Средното училище трябва да възпитава и в тази посока.

Това са изводите след проведенето в Областна администрация работно заседание на директори на учебни заведения, имащи пряко отношение към държавния план-прием и представители на регионалния бизнес.

На срещата присъстваха инж. Ранов, зам.-областният управител Мариана Кръстева, Татяна Димитрова, началник на РИО-Стара Загора, представители на работодателски организации, ръководители на големи фирми от областта, директори на професионални гимназии. На срещата бяха обсъдени възможностите за намиране на по-ефективни начини бизнесът от региона да намира своите кадри, а училищата - подходящите профили, в които да обучават учениците си.

По време на дискусията участниците приеха няколко решения. Първото от тях е сред работодателите от цялата област да се направи анкета, чиято цел е да проучи техните потребности от кадри в перспектива от 5 и повече години. Проучването ще приключи в края на април, а след обобщаване на резултатите от него, през септември работодатели и директори на училища ще се съберат отново, за да обсъдят по-конкретни механизми за подобряване на връзката между училищата и бизнеса. По идея на директори на професионални гимназии бе решено тази година Панорама на професионалното образование, която се провежда ежегодно в Стара Загора, да включва само професионалните гимназии и в нея със свои щандове да участват и представители на бизнеса от областта.