Бивш шеф на протокола в МВР гради мемориал за загинали полицаи
Бивш шеф на протокола в МВР гради мемориал за загинали полицаи / Д.Бобева-архив

Мемориал в памет на загиналите служители на МВР ще бъде открит в петък -2-ри юли в Центъра за специализирана полицейска подготовка при Академията на МВР в Казанлък. За събитието се очаква и министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.


Мемориалът представлява пластика на вечен огън, изработена от 100 килограма бронз. Автор на мемориала е казанлъшкият скулптор Димитър Койчев. Поръчката за изработката на полицейския вечен огън е отправена към Димитър преди три годни от тогавашния шеф на полицейската школа в Казанлък о.р полковник Захари Захариев. Зад идеята застават и няколко казанлъшки фирми, които подкрепят начинанието. 100-те килограма бронз са осигурени Генералния щаб на Българската аримя.
Самият монумент е на две нива, поставен е върху гранитен постамент в парка на школата.
Това е първият паметник на открито, който прави Димитър Койчев в своята творческа биография. Негови пластики и скулптурни композиции има на много места в страната и чужбина.
Преди две години името му нашумя с три килограмовата пластика от бронз „Слънцето", която бе направена специално за световното изложение на Глобал култур център в Хонолулу. По-късно пластиката бе дарена от Койчев за централата на Световната организация в Токио -Япония.
Авторът на полицейския монумент е Оо.з. подполковник., правнук на известния в Казанлък майстор Уста Димитър, построил богаташките къщи на най- известните фамилии розотърговци в началото на 20-ти век. Димитър койчев е завършил керамика и декоративно-монументална скулптура в Художествената академия. По ирония на съдбата обаче прекарва целия си професионален живот в служба "Протокол на Министерството на вътрешните работи", където в последните 8 години е неин началник. Постъпва в МВР по времето на Тодор Живков и си отива оттам в средата на 1998 година.
Сменя 13 министри на вътрешните работи- от Димитър Стоянов до Богомил Бонев.