Библиотекари предоставят иновативна услуга за приемни родители
Библиотекари предоставят иновативна услуга за приемни родители / DarikNews.bg, архив

Приключва проект „Обучение на библиотекари за предоставяне на иновативна услуга за приемни родители, деца и семейства в риск". Заключителното събитие ще се проведе днес от 16:00 ч. в залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески". С цел информиране на обществеността и осигуряване на прозрачност Регионалната библиотека и нейните партньори ще предоставят публична информация за реализирания проект.

На събитието са поканени представители на партньорите по проекта: Регионална библиотека „Захарий Княжески", Библиотека „Родина", Фондация „Институт за съвременна психология" и СНЦ „Самаряни", приемни семейства, представители на местните власти.

Продължителността на проекта „Обучение на библиотекари за предоставяне на иновативна услуга за приемни родители, деца и семейства в риск" е от юли до октомври 2015 г. Размерът на безвъзмездното финансиране е 2000 лева.

Основната цел на проекта е създаване на екип от библиотекари в обществените библиотеки на Стара Загора, оказващи подкрепа за приемни родители, деца и семейства в риск с техники на библиотерапията. Библиотечните специалисти преминаха през обучение и работиха заедно с психолози по реални случаи.

Постигнатите конкретни резултати от реализирането на проекта са: успешно обучение на 10 библиотекари за консултанти по библиотерапия; създаване на първия в България наръчник по библиотерапия; стартиране на иновативна услуга, подкрепяща приемната грижа и привличане на нова категория потребители в библиотеките на Стара Загора.

Посланието на проектния екип е, че чрез четене на подходящи книги хората могат по-леко и бързо да разрешават собствените си проблеми.

Проектът се реализира с подкрепата на Фондация „Глобални библиотеки - България" в рамките на конкурс „Библиотеката - център на местната общност" в изпълнение на договор РД-00-249/08.12.2014 с Министерство на културата.