Без закрити паралелки след третото класиране при седмокласниците
Без закрити паралелки след третото класиране при седмокласниците / Dariknews.bg, архив

Нито една от паралелките, обявени предварително в държавния план прием след седми клас за област Стара Загора не е закрита след третото класиране. Това показва анализа на Регионалния инспекторат по образованието след приключването на кампанията.

„През юни бяха утвърдени 31 профилирани и 33 професионални паралелки. След първото класиране бяха закрити две, защото нямаше достатъчно кандидати за тях. След третото обаче няма закрити паралелки затова можем да кажем, че план приемът е бил добър и балансиран. Желанията на учениците, кандидатстващи след седми клас са удовлетворени", коментира пред Дарик началникът на РИО-Стара Загора Донка Симеонова.

2994 беше общият брой на учениците, завършващи седми клас и явили се на външно оценяване в област Стара Загора. 2901 са били седмокласниците явили се на изпита по български език, 2888 - тези, които са проверили знанията си по математика. Общият брой обявени места е бил 1664.

„Предстои да обработим показаните резултати, но първите анализи показват, че областта ни е в средата на класирането. Разбира се, това е относително, защото всяко едно учебно заведение прави собствен анализ и търси причините защо неговите ученици са се представили така", допълни Донка Симеонова.