Архитекти: Изолират училищни фасади с неподходящ материал
Архитекти: Изолират училищни фасади с неподходящ материал / DarikNews.bg, архив

Материалът, който се използва за външна топлоизолация на сградите на Пето Основно училище „М. Станев" и на Руската гимназия „М. Горки", е качествен, заложен е в предварително одобрения проект, по който се работи. Така зам.-кметът Янчо Калоянов коментира писмо на Камарата на архитектите-Регионална колегия Стара Загора.

В него те изразяват мнение, според което изполвания за топлоизолация материал тип XPS/екструдиран полистирол/, е подходящ за подземни и необитаеми помещения. Недопустимо е, пишат архитектите, той да се използва за обитаеми сгради, „тъй като запечатва фасадата и не позволява стената да „диша". Влагата от вътрешния въздух ще се отложи и ще се кондензира върху стените, като след време там ще се образуват гъбички и плесени, убедени са архитектите от Регионалната колегия.

В писмото-сигнал те предлагат материалът да се замени с по-подходящия за целтаEPS/експандиран полистирол/ или с минерална вата. „Като специалисти и граждани ...ние не можем да бъдем безразлични към здравето на децата и всички, които обитават тези сгради", е записано още в документа.

До началото на учебната година ще приключат строително-монтажните работи в две училища и две детски градини в Стара Загора. Ремонтите в V-то ОУ „Митьо Станев", СОУ „Максим Горки" и в детските градини „Светулка" и „Мир" са по проект „Енергийна ефективност в обществени сгради в Стара Загора". От дейностите по проекта ще се възполват над 2200 старозагорски деца и ученици. Общата стойност на проекта е 1 360 000 евро. Общината получава финансиране от ЕБВР в размер на 50% от разходите за енергийна ефективност в одобрените сгради и 100% от разходите за консултантски услуги.Споразумението с Европейската банка за възстановяване и развитие по мярка 2 „Въвеждане на мерки за енергийна ефективност в обществени сгради" на Международен Фонд „Козлодуй" бе подписано преди една година.

Сред енергийно-ефективните мерки, които ще бъдат изпълнени са пълна подмяна на старата дограма, полагане на фасадна топлоизолация, на места и изграждане на допълнителни дървени покривни конструкции. Изпълнител на строително-монтажните дейности е софийският Консорциум „Енемона - Ивком Комерс", а Красимир Гяуров, който е началник-строеж обеща качествена и в срок работа, за да може в първия учебен ден старозагорските деца да влязат в напълно обновени сгради.