„Аязмото” - символ на Стара Загора
„Аязмото” - символ на Стара Загора / DarikNews.bg, архив

Старозагорци избраха парк „Аязмото" за символ на града ни.

На 28 февруари 1895 г. Митрополит Методий Кусев засадил собственоръчно първите борчета на Ахмак баир и като апостол положил основите на грандиозната си екологическа програма в своята епархия.
За периода до Първата световна война на Аязмото са създадени повече от 500 дка горски култури. След това работата продължава, като интересът на залесителите се насочва и на изток, по баира Казлера, и на север, където се обхващат още по-големи площи.
Парк Аязмото получава името си от българското християнско население и означава лечебен извор.

19 257 българи гласуваха в националната кампания „Избери символ на твоя град", която се проведе от 15 юли до 15 август. Най-много гласове за символи на градовете бяха отчетени в началото и в края на кампанията. Най-активни бяха потребителите от Пловдив и София, отчитат организаторите. 778 души подкрепиха кампанията „Избери символ на твоя град" в социалната мрежа Facebook.

Емблемите на 27-те областни града, спечелили в надпреварата, ще бъдат нарисувани от карикатуриста Ивайло Нинов до средата на септември. Галерията с рисунките на Нинов ще бъде публикувана на 15 септември в специалната уеб-изложба на сайта на кампанията http://simvoli.HitarPetar.bg, в подсекциите за всеки отделен град.
Двама от гласувалите за символ на своя град ще бъдат наградени със собствени шаржове от Ивайло Нинов.