Актрисата Мария Статулова с награда от кинофестивала Златната липа
Актрисата Мария Статулова с награда от кинофестивала Златната липа / DarikNews.bg

Стара Загора е домакин на новия Международен форум за европейско кино „Златната липа". Афишът включва 31 заглавия от 14 европейски страни, а подборът на ленти не е случаен-филмовите заглавия от програмата са високо оценени както от критиката, така и от публиката.Участници и гости ще преминат тази вечер от 18 часа по червения килим пред Държавна опера-Стара Загора, където е официалното откриване.

Председател на журито на кинофестивала „Златната липа" е кинокритикът проф. Вера Найденова. Тя ще връчи награда за цялостен принос на актрисата Мария Статулова, разказа идейният създател на форума и режисьор Магдалена Ралчева. „Тази година обичаната и уважавана българска актриса ще отбележи своя годишнина, но ние искаме да направим един своеобразен реверанс към нея. Мария Статулова ще получи първата награда за цялостен принос в киното „Златната липа".

Актрисата Мария Статулова с награда от кинофестивала "Златната липа"
netinfo

Чрез специалния приз за цялостно творчество кинофестът ще положи основите и на нова градска забележителност-„Алея на липите". Първото дръвче там ще посади утре от 10.30 часа Мария Статулова.

Специално за „Златната липа" в Стара Загора се очакват едни от най-нашумелите имена в съвременното европейско кино, както и имените родни актьори. В съпътстващата програма е отредено място и за две премиери на книги-за живота и творчеството на Иван Андонов и биографията на актьора Григор Вачков.

„Златната липа" ще продължи до 5 юни, а фестивалът се открива тази вечер с италианската лента на носителя на „Златен глобус" Жан Паоло Куньо „Доброто общество". Прожекциите на филмите са безплатни, а старозагорци и гости на града ще могат да ги наблюдават в залите на операта и на Регионалната библиотека.

Победителят във фестивала ще получи пластика „Златната липа", дело на скулпторът Спас Киричев.

Амбицията на новия международен форум е да се утвърди като авторитетен кинофестивал у нас и в Европа.