611 първокласника в Казанлъшко.Сериозна конкуренция сред учителството
611 първокласника в Казанлъшко.Сериозна конкуренция сред учителството / netinfo

611 са първолаците, които днес тръгват на училище за първи път в община Казанлък. Те са едва с 4 по-малко от първолаците през миналата година, съобщи Донка Симеонова, от дирекция „Образование" в общинската администрация на града. Първолаците ще са разпределени в 34 паралелки, като в две от тях те ще са наполовина като численост.
В 26-те училища на територията на общината са готови да посрещнат учениците, потвърди и зам. кметицата Юлияна Палазова.


Въпреки недостига на средства са извършени съответните ремонтни дейности и са изпълнени предписанията на различните институции, така че общината стартира без заплахата училищата да останат затворени.
В 9 часа масово ще бие първият звънец в училищата от общината. Паралелно с това ще се издига и националният трикольор. Вчера / 14.09/ един от кандидат-кметовете за община Казанлък Нанчо Видев посети всички училища от района и подари на училищните управи нови български знамена.
Училищните тържества масово ще бъдат посетени от представители на местната изпълнителна и законодателна власт, както и от кандидат-кметовете на Казанлък, които са 9 на брой.
Паралелно с това от общинската дирекция „Образование " не крият разочарованието си, че вече втора година МОМН остава глухо за техните покани и писма да се възобнови традицията на национални учителски форуми, провеждани допреди две години в града.
Без отговор и реакция от страна на министър Сергей Игнатов остава поканата и за 5-та национална учителска конференция, както и за казанлъшко домакинство на национална кръгла маса за обсъждане на законопроекта за средното образование в страната.


В началото на новата учебна година все още не е ясно дали част от учителите ще се разделят с работните си места, заради намален брой ученици.
В същото време конкуренцията за едно учителско място в училищата от община Казанлък е жестока. Според информации от различни училища, попълвали педагогическите си състави в началото на септември, конкуренцията за едно учителско място в някои училища е 1:60. Според други за едно обявено свободно учителско място в престижна професионална гимназия в Казанлък е имало 104 кандидата.