От 1 януари 2017 г. минималната работна заплата е 460 лв.
От 1 януари 2017 г. минималната работна заплата е 460 лв. / ThinkStock/Getty Images
13 190 лева е средногодишната работна заплата за 2018 година на работещите по трудово и служебно правоотношение в Старозагорска област, отчитат от ТСБ-Югоизток.  Тя е нараснала със 7.7% в сравнение с 2017 година.
 
В сравнение с останалите области на страната, регионът е на трето място по показател средна годишна работна заплата, след област София (столица) и София.
 
С най-високи заплати за 2018 година са били наетите в секторите: „Производство и разпределение електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива“, „Добивна промишленост“ и „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“, а с най-ниски - в „Хотелиерство и ресторантьорство“, „Други дейности“ и „Административни и спомагателни дейности“.
 
Средногодишният брой на наетите по трудово и служебно правоотношение в областта за отчетения период е 105 668 души, което представлява 4.6% от общо наетите в страната. По-значително е намалението на наетия персонал в сектор „Хотелиерство и ресторантьорство“- със 7.3%. Най-голямо увеличение на наетия персонал е регистрирано в секторите: „Други дейности“ - със 7.6% и „Строителство“ - с 6.8%.
 
Разпределението на наетите лица по сектори е както следва: „Преработваща промишленост“ - 34.0%, „Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети“ - 12.1%, „Добивна промишленост“ - 7.0%, „Образование“ - 6.7%, „Хуманно здравеопазване и социална работа“ - 6.0%, „Строителство“ - 5.5%, „Производство и разпределение електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива“ - 4.9% и други.